Karin Ström & Anne Lindgaard Möller // Lilla Galleriet 22 juli – 19 augusti

posted in: Utställningar | 0

Karin Ström och Anne Lindgaard Möller har tilldelats KKV-Bs AiR stipendium för elever från Valand. De har nu varit och arbetat på KKV-B i två veckor och ställer ut i Lilla Galleriet 22 juli-19 augusti med vernissage 22 juli kl. 13.


”Mungipa, corner of the mouth, ikoner som hänger i hörn och tittar ner, solen, rundeln som är halvt dold eller halvt synlig, jag har solen i min mage säger de i kör på Thai chin, att svälja den, att tala eller låta solen gå upp över tystnaden. Att blåsa i flöjten, att lägga solens tyngd på luften …

Hej jag heter Karin Ström och är en utställarna. Jag är född 1982 i Göteborg och har just tagit en kandidatexamen i Fri konst på Akademin Valand tillsammans med bla annat Anne som jag gör denna utställning med. Vi har varit här och arbetat under två veckors tid.

Jag ställer ut teckning, eller det var min avsikt. En teckning är bara några drag från ingenting, ofta är det en början. Jag insåg att jag behövde ett motiv att vila mej i, och sedan ett arrangerande och urval av materialet som kunde kontrastera, kanske distansera sig för att lättare framträda från de uttryck som pågår runt om detta rum.

En bild av en sol och ett hav är både ett “ickemotiv” och ett motiv som innehåller allt. Varför började sen solen gå upp eller ner i munnen ? Metafore!! som de förfasar sig över i filmen Il postino…Bilden föregick den formulerade meningen vilken när den framträdde namnger verket, metafor för vad får du själv avgöra.

Mungipan, Corner of the mouth, ja linjen som är där emellan är en linje i ständig aktivitet och upplösning. Horisonten är alltid längre fram.

Skall man äta solen eller låta den tyst gå ner ?”

Karin Ström


”Hällristningar huggna i klippan, Stengården, havet, de små monumentala bergen, ängen, skogen, att cykla längs vägen utan att känna destinationen, jätteklyftan, utsikten, vattenbrist, kollektiv.

Jag är intresserad av platser, deras materialitet och den kontext de bär på. Platser i relation till transformation och förändring och hur platser definieras av sättet vi pratar om dem. Det vill säga hur olika diskurser bestämmer hur vi uppfattar saker. När jag kommer till en ny plats försöker jag lära känna den. Att förstå eller inte alls förstå. Vända på alla stenar. Och när det då kommer till konsten och skapandet har jag ofta utgångspunkt i vad som finns på platsen. Jag förstår världen skulpturalt och jag letar berättelser. Under två veckor har jag låtit det bohuslänska landskapet och KKV komma in under huden och växa på mig. Ur det har det blivit verken och DEN FÖRSVUNNA SKULPTUREN / and THE MISSING SCULPTURE och Alphabet of missing sculptures som jag ställer ut tillsammans med Karin Ström i utställningen Att Svälja en Sol. Mina verk har utgångspunkt i landskapet runt KKV och den sorgliga incidenten att en stenskulptur tidigare i år blev stulen från platsen.”

Anne Lindgaard Möller