STENSTIPENDIET 2020

posted in: Nyheter, Okategoriserade | 0

Vi är stolta att nu kunna presentera årets stenstipendiater, Liesbeth Henderickx och Kasper Devos från Belgien!

I år fyller stipendiet 30 år och det ska vi givetvis fira i samband med stipendieutdelningen kommer ske 16 augusti.

Liesbeth Henderickx , född 1991, bor och arbetar i Gent, Belgien.
Utbildning: Hoger Instituut voor Schone Kunsten Gent, België.
Jag skapar skulpturer som kommer från primitiva cirkulära former. Tekniskaritningar som ser ut som markplaner, ritade lager för lager, jag själv föreställer mig hur det skulle se ut om det skulle vara en skulptur. Detaljer som tilltalar mig både inom arkitektur, skulptur som objekt översätts till ritningar. Som sedan återvänder i en av mina 3-dimensionella former för att integreras i en skulptur. Ritningarna är en guide för att bygga mina skulpturer som byggstenar.

Hemsida: www.liesbethhenderickx.com
Instagram: liesbethhenderickx

Kasper De Vos, född 1988 i Antwerpen, bor och arbetar i Gent, Belgien.
Utbildning: Hoger Instituut voor Schone Kunsten Gent, België.
Som en visuell sökare reser jag genom ett fysiskt ”här och nu”. En resa genom olika landskap som industri, folklore, mat, västerländsk konst och natur. Från dessa andskap tar jag bilder, skulpturella former, färgkombinationer som lockar och fascinerar mig. Jag håller dem i ett rum i mitt huvud. Det material jag stöter på i detta fysiska ”här och nu” samlar jag i min studio. Dessa material är ofta avfall eller skräp från vårt samhälle. Men för mig är de som en biljett till en annan dimension. I mitt arbete arbetar jag med dessa fysiska material och bilderna i mitt huvud.
Liksom en kock som kombinerar smaker och strukturer, jag letade efter sätt att koppla de fysiska ingredienserna både med varandra och med bilderna i mitt kylskåp.
Imitation, iscensättning, montering och bricolage är åtgärder i denna ständiga strävan efter smältpunkter och visuella explosioner. Kontrast och absurd humor är viktiga kryddor i skulpturerna, collagen och teckningarna jag presenterar för betraktaren.

Hemsida: www.kasperdevos.com
Instagram: kasper.devos